• Fri frakt vid köp över 550 SEK

Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
 • Mina favoriter
 • {{ list.name }}

ColdEase - kinesiskt örtte mot förkylning

ColdEase är ett örtte som inom kinesisk medicin förskrivs mot förkylningar. Dessa 11 noggrant utvalda örter samverkar att driva ut ”den onda vinden”, som det kallas i kinesisk medicin. Denna metafor användes för att beskriva den akuta förkylningen och dess förlopp. Örterna i ColdEase har sin bästa verkan när man börjar dricka dem så tidigt som möjligt i sin förkylning men kan även användas vid utdragna och envisa som inte vill ge med sig.

Finns i lager
795 kr
{{ price }}
 • Beskrivning

  ColdEase är ett örtte som inom kinesisk medicin förskrivs mot förkylningar. Dessa 11 noggrant utvalda örter samverkar att driva ut ”den onda vinden”, som det kallas i kinesisk medicin. Denna metafor användes för att beskriva den akuta förkylningen och dess förlopp. Örterna har sin bästa verkan när man börjar dricka dem så tidigt som möjligt i sin förkylning men kan även användas vid utdragna och envisa som inte vill ge med sig.

  ColdEase är ett sammansatt recept av professor Li som jag hade äran att ha som lärare under min utbildning i Kina. Hon förskrev den till mig när jag var riktig förkyld, redan dagen efter kände jag mig bättre och blev så imponerad på av dessa örter. Nästa gång jag träffade henne var jag tvungen att fråga henne vilka örter som var med i detta recept. Hon delade glatt med sig av urvalet och varför just detta recept var så effektivt.

  Örternas egenskaper enligt kinesisk medicin

  • Jing Jie (Herba Schizonepetae) är en ört som används flitigt inom kinesisk medicin, den är varm i sin natur och ändvänds främst mot akuta förkylningar då den skingrar ”den onda vinden” som det kallas. Från ett farmakologiskt perspektiv har 122 olika hälsofrämjande kemiska föreningar identifierats hittills där studier visar att extrakten av Jing Jie har febernedsättande-, antiinflammatoriska-, immunmodulerande-, anticancer-, antibakteriella, antivirala egenskaper men även förmåga att balansera blodsockret (1).

  • Qiang Huo (Rhizoma et Radix Notopterygii) har använts i minst 2100 år och en stark effekt i att skingra kyla orsakad av vind. Den kan även driva ut fukt och lindra smärta. Den är varm i sin natur med en svagt bitter smak. Den har länge använts mot olika akuta infektioner där studier påvisat effekt mot olika typer av Influensa samtidigt som den har anti-inflammatoriska egenskaper (2,3).

  • Lu Gen (Rhizoma Phragmitis) är kall i sin natur och påverkar främst lungornas energikanal, den förskrivs ofta mot akuta infektioner som påverkat lungorna. Farmakologiska studier har visat den har antivirala-, antiinflammatorisk- och smärtstillande egenskaper (4).

  • Jin Yin Hua (Flos Lonicerae) är en liten blomma men imponerande egenskaper, den används inom kinesisk medicin vid akuta infektioner orsakade av ”vind och hetta” som kan drabba bland annat hals, näsa, bihålor, lungor och ögon. Studier har visat att den har febernedsättande och antivirala egenskaper mot flera olika virus (5).

  • Lian Qiao (Fructus Forsythiae) förskrivs ofta tillsammans med Jin Yin Hua för att de förstärker varandras funktion. Studie visar att den har antiinflammatoriska, antioxidant, antivirala, och anticancer egenskaper samtidigt som den kan skydda levern, nerv- och hjärt/kärlsystemet (6).

  • Chai Hu (Radix Bupleuri) är en ört med en stor variation av egenskaper. I detta recept är det tack vare dess egenskaper att skingra vind och hetta vid akuta förkylningar. 74 olika kemiska föreningar har identifierats med egenskaper som febernedsättande, smärtlindrande, antivirala, antibakteriella samtidigt som den skyddar levern (7).

  • Chen Pi (Citri Reticulatae Pericarpium) är klementin skal och används inom kinesisk medicin för att stärka och skydda magen. Den används mot olika mag-tarm besvär som stram och svullen mage men även vid akuta infektioner. Ungefär 140 kemiska föreningar har isolerats och identifierats med positiv inverkan på hjärt-kärl hälsan, matsmältnings- och lungorna, antitumör-, antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper; och en skyddande effekt på både levern och nerverna (8).

  • Ban Xia (Rhizoma Pinelliae Preparatum) är en ört som i kinesisk medicin används för sin varma natur med egenskaper att lösa upp och skingra fukt eller slem, speciellt från lungor och luftrör, något som även observerats i studier (9).

  • Xin Yi Hua (Flos Magnoliae) är en blomma som är varm i sin natur enligt kinesisk medicin och används främst för att lösa upp slem i näsan i samband med förkylning. Studier visar att dess kemiska föreningar mycket väl har dessa egenskaper (10).

  • Dan Dou Chi (Semen Sojae Preparatum) är varm i sin natur och används oftast för att skingra vind och kyla som invaderat kroppen som vid en akut förkylning med eller utan feber.

  • Gan Cao (Radix Glycyrrhizae) är den mest förskrivna örten i kinesisk medicin tack vare dess egenskaper att balansera resterande örter sinsemellan. Den är neutral i sin energi och har möjlighet att stärka magen och skingra lungorna från slem. Den hälsofrämjande egenskaper har en positiv påverkan på lungorna, levern, hjärt-kärlsystemet. Den har antiinflammatoriska, antivirala och anticancer egenskaper (11).
    

  Våra örter
  Örterna är inköpta från England och följer EU:s lagkrav på kvalitet. Leverantören av örterna följer konceptet DaoDi och är det absolut bästa och dyraste varumärket vi kan köpa. DaoDi följer traditionella metoder, applicerade i moderna lokaler och håller en mycket hög kvalitet. De följer det internationella regelverket och är certifierade enligt ”Good Argicultural Practice (GAP)” för bästa kvalitet.

  Det kan vara bra att tänka på att den kinesisk medicinska terminologin använder sig av metaforer och därför inte bör tas ordagrant. Trots det så inkluderar dessa metaforer kroppens alla fysiologiska processer.

  Örterna kan upplevas som väldigt bittra och beska. Påbörjad kur kan inte returneras.
  Biverkningar är otroligt ovanligt men kan förekomma i form av orolig mage. Avbryt i så fall kuren.

  OBSERVERA örtteerna bör inte drickas om du är gravid eller ammar.

  Rekommenderat att ta en kur i taget och att inte blanda olika kurer.

  Instruktioner:
  1. Öppna en påse åt gången.
  2. Töm hela påsens innehåll i en kastrull.
  3. Täck örterna med vatten så att alla örterna är under vattnet.
  Första gången kan du fylla kastrullen med lite mer vatten, eftersom örterna är torra och kommer därför dra till sig mera vatten.
  4. Sätt spisplattan på högsta värmen och sänk till hälften när det börjat koka.
  5. Låt sjuda i 20 min, sila teet och drick. Drick teet varmt eller ljummet.
  6. Lägg tillbaka örterna i kastrullen till nästa kokning.
  7. Drick örtteet morgon och kväll efter måltid.
  Försök anpassa vattnets volym så att teets mängd blir ½ till 1 kopp vid varje tillfälle.  Referenser: 

  1)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415675/
  2)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5042776/
  3)    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24652524/
  4)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8940586/
  5)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7120270/
  6)    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28869577/
  7)    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28593176/
  8)    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874117329367
  9)    https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/6198067/
  10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18673228/
  11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8703329/

   

 • Recensioner

  Bli först med att recensera denna produkt!

  Din recension: