• Fri frakt vid köp över 550 SEK

FÄSTINGAR-BORRELIA- TBE OCH MYCKET MER

BORRELIA

Orsakas av bakterier. Symptom: hudrodnader, influensasymptom. Ibland smärta, ledbesvär, ansiktsförlamning eller hjärnhinneinflammation.

TBE

Fästingburen encefalit orsakas av flavivirus. Kan ge hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssympton.

FÄSTINGFEBER

Ehrlichios orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum, främst hos hus- och tamdjur, men i undantagsfall även hos människor.
(Källa: Folkhälsomyndigheten).

 

Det är viktigt att veta att mikroorganismer som fästingen bär på överförs, vanligtvis efter ca 24-48h av att en fästing sugit blod.
Det ger dig möjligheten att hitta fästingarna i rätt tid och ta bort dem på korrekt sätt.

Ifall du blivit biten och upptäcker det efter 24-48 timmar är det bra att behålla fästingen
i en liten ask för att kunna undersöka den om du insjuknar. 

 

"inte alla som får borrelia och co-infektioner får en röd ring"

Enligt Länssjukhuset Ryhov i Jönköping bär var fjärde fästing på borrelia medan STING studien observerade att nästan var tredje som blev biten var av en borrelia infekterad fästing.  

Viktigt att veta är att inte alla som blir bitna får akuta symptom, som i mitt fall.

För många kan dessa mikroorganismer ligga latent och sedan bli aktiva när immunsystemet inte är tillräckligt starkt, så som vid långvarig stress eller akut trauma. Det är lätt då att man då missar att det kan vara borrelia som är orsaken. 

 

"den stora imitatören"


Lyme, som är namnet på den sjukdomen orsakad av Borrelia och co-infektioner. Den kallas för den stora imitatören för att den kan i stort sett imitera vartenda fysiskt och psykiskt symptom. Det kan tyvärr leda till att många patienter blir felbehandlade.

Lyme kan trigga autoimmuna sjukdomar men även misstas som andra:


Sjögrens, Reumatisk artrit, Psoriasisartrit, MS, Spondyloartrit, Depression, Fibromyalgi, ALS,
ME - enligt Klingheart PhD hade 90% av alla hans ME patienter borrelia spiroketer i centrala nervsystemet

En av mina patienter, en 27 årig flicka hade varit felbehandlad i 24 år tills vi upptäckte att det var Lyme hon led av.
Tack vare rätt behandling är hon inte längre i behov av sin elektriska rullstol eller personliga assistenter.
Många patienter som lider av utmattningssyndrom eller ME och kommer till mig, upptäcker vi att dem lider av Lyme.
 

  undersökning

Det är här det blir komplicerat eftersom det inte finns något 100% test förutom den röda ringen man kan få dagarna efter man blivit biten. Antikroppstester, ELISA och Western blot test kan visa falskt negativa. Det är otroligt svårt att undersöka, eftersom dessa spiroketer har funnits i ca 50 miljoner år och är otroligt smarta. De kan påverka ditt immunsystem så att det inte ser ut som att du är infekterad. Det testet jag tycker är mest pålitligt är ett test som är utvecklat av åtta olika professorer under 30 år, de har även fått 35 miljoner kronor i EU stöd för att fortsätta med att utveckla sina metoder. Deras egna källor säger att den har en sensitivitet på 93% och specificitet på 89% https://lymediagnostics.com/. Det är ett blodprov som www.parasitkliniken.se (ej betald reklam) erbjuder.

Behandling

Akut 0-14 dagar: Den bästa och viktigaste behandlingen i den akuta fasen är med antibiotika. Det är därför viktigt att kontakta din läkare och få rätt behandling i tid. Trots det är det inte alltid att du har blivit av med alla mikroorganismer eftersom det kan innefatta olika typer av bakterier, virus och parasiter.

14 dagar och framåt: I detta stadium har antibiotika dålig verkan, även olika typer av antibiotika i kombination eller under längre period har sina begränsningar. Anledningen är bland annat att dessa organismer skapar ett polysackaridhölje, något som kallas för ”biofilm” där dem kan gömma sig ifrån immunsystemet. Dessa komplexa strukturer skyddar dem från immunsystemet vilket betyder att behandlingsprotokollet behöver innehålla något som förstör organismernas biofilm.

De patienter som kommer till mig och har Lyme behandlar jag med ett standardprotokoll som heter Cowden samt skräddarsyr jag kinesiska örtrecept baserat på de symptom patienten lider av.

Saker att tänka på när du ska ut i naturen 

Ha stövlar på dig

Ha ljusa kläder för att kunna hitta fästingarna bättre

Ta av dig kläderna när du kommit hem och tvätta dem genast

Inspektera hela kroppen för ev. fästing.