• Fri frakt vid köp över 550 SEK

Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
 • Mina favoriter
 • {{ list.name }}

Grekisk Tallhonung

Från våra bikupor i Halkidiki. Tallhonung helt utan tillsatser och endast uppvärmd till 40 grader för att inte förstöra honungens hälsosamma enzymer.

Finns i lager
169 kr
{{ price }}
 • Beskrivning

  Från våra bikupor i Halkidiki. Tallhonung helt utan tillsatser och endast uppvärmd till 40 grader för att inte förstöra de hälsosamma enzymerna.

  Det är under augusti och september månad som biodlare från hela Grekland transporterar sina bin till Halkidiki för att ta del av denna unika honung. Under denna intensiva period kan man se långa rader av bikupor längs skogsvägarna. Varje morgon skyndar sig bina ut och flyger till tallträden för att hitta små droppar av dagg.

  Honungsdagg är ett klibbigt och sockerrikt sekret, som utsöndras av en specifik insekt (marchalina hellenica) medan det suger i sig växtsaft. När munnen penetrerar floemet (ett vävnadssystem under trädets bark som ansvarar för transport av socker och andra näringsämnen i kärlväxter) pressas den sockriga vätskan ut genom magens slutmynning.

  Våra samlarbin plockar sedan upp dessa droppar av dagg och gör om de till honung. Det är denna naturliga och mycket ovanliga process som gör Tallhonungen väldigt nyttig och otroligt god.

  Den låga fruktoshalten gör att det tar längre tid för tallhonungen att kristalliseras. Tack vare att honungens ursprung inte kommer från nektar som i blomsterhonung så har den i helhet färre kalorier än blomsterhonung.
  Tallhonung kännetecknas av dess unika aromatisk egenskaper med smak från tall. Smaken är mild och slät med en behaglig träig och lätt karamell liknande eftersmak.

  Tallhonung har antiinflammatoriska egenskaper, är antioxidant, immunstimulerande, renande och kan hjälpa till att bota vissa bakteriella, dermatologiska, degenerativa, inflammatoriska och
  autoimmuna sjukdomar.

  När det används externt är det fördelaktigt för sår och reumatiska sjukdomar.

   

  Honung är otroligt heligt för oss. "Det är gåvan vi får ta del av som ett tack för att vi tar hand om dessa bin", sa min farfar till mig när vi promenerade bland bikuporna en sommarkväll på den Grekiska halvön Kassandra. Dessa ord satte sig djupt i mitt hjärta, och vi lever efter dem än idag. Den unika tallhonungen kommer från det speciella tallträdet som växer vilt kring vår by. Varje augusti till september träder en specifik typ av insekt som producerar honungsdagg fram och äter kådan från tallträden. Det är honungsdagg som bina gör den berömda tallhonungen av. Det är tack vare denna sällsynta process, att göra honung på, som honungen får sin unika, fylliga, fasta & släta smak, fylld med hälsofrämjande enzymer och näringsämnen.

  Honung och biodling går hela vägen tillbaka till grekisk mytologi, där bin ansågs vara gudarnas budbärare och honungen ansågs vara källan till visdom. Legenden sa att honung gav otroliga krafter och den var därför reserverad till kungafamiljerna. Det är anledningen till varför honung nämndes i Iliaden och Odysséen och anledningen till att Olympos gudar levde på honung (nektar) och honungsvin (ambrosia). På grekiska betyder ordet nektar "seger över döden" och Ambrosia står för "odödlighet". Aphrodite, den grekiska skönhetsgudinnan, använde honung och bivax för sina skönhetsmasker.

  I antikens Grekland studerades honungens medicinska kraft så tidigt som 600f.Kr. På den tiden utvecklades en statligt reglerad biodling i dåvarande kungadömen som idag är Grekland. Den berömda antika läkaren Hippokrates (466 till 377f.Kr.) ordinerade honung mot feber och skador och som behandling mot sår.

   
 • Recensioner
  Anna 2022-03-15

  Det här är den godaste honungen jag någonsin smakat och är numera helt beroende!

  Din recension: